Wat hebben we bereikt?

Wat gaat de gemeente nu doen?

Wat kunt u doen?

Thema - Afval verminderen en hergebruik

Afval verminderen en hergebruik

Jaarlijks gooien we per persoon bijna 500 kilo afval weg. Elke dag openen we gemiddeld 7 verpakkingen. Daarin kunnen we winst boeken.


Van minder grondstoffen en afval naar meer scheiding en hergebruik

In Papendrechtwerkende gemeente, inwoners, bedrijven en organisaties aan minder gebruik van grondstoffen, minder afval, meer hergebruik en meer afvalscheiding.

 

Door afval te scheiden, is het geschikt is voor hergebruik. Zoals verwerking van groenafval tot groen gas en compost. Of van plastic afval tot broodtrommels en bermpaaltjes. Om het grootste effect te bereiken, stimuleren we niet alleen inwoners thuis afval te scheiden, ook scholen, ondernemers, Zwerf Afval Pakkers en anderen dragen hun steentje bij.

 

 

Afval vermindering en hergebruik


Wat hebben we bereikt? 



Afval verminderen



Afval vermindering en hergebruik




 

 

Wat doet de gemeente nu?

 

Biodiversiteit en klimaatverandering_45

 

 

 

Wat kunt u doen
Afval verminderen en hergebruik - Wat kunt u zelf doen?
Doe mee met ZAPPEN:

ZwerfAfvalPakken heeft verschillende voordelen: u bent buiten, u bent in beweging en u krijgt waardering van andere inwoners. De gemeente ondersteunt ZAPpers met materiaal, adviezen en acties in de wijken. Ook ontmoeten ZAPpers elkaar tijdens een jaarlijkse bijeenkomst. Wilt u hier ook een bijdrage aanleveren, dan bent u natuurlijk van harte welkom! Neem dan contact op via het 5-cijferig nummer 14 078 of stuur een mail naar zap@papendrecht.nl. U ontvangt dan een grijper, handschoenen, vuilniszakken en een hesje, zodat u goed zichtbaar bent.

 

Doe mee met afval scheiden:

Op deze manier maakt u afval scheiden makkelijker:

  • verpak etensresten direct in een biologisch afbreekbaar zakje, zo voorkomt u dat vliegen op etensresten af komen en daarin hun eitjes leggen
  • last van maden? Leg af en toe een tak klimop of hedera, in de gft-bak, dit is giftig voor maden
  • gooi verontreinigd papier, zoals pizzadozen met etensresten, weg bij het restafval. In de afvalwijzer van HVC ziet u voor ruim 1000 producten hoe u deze kunt scheiden: www.hvcgroep.nl/over-afval-energie

 

Doe mee met afval verminderen:
  • vermijd onnodige verpakkingen en kleinverpakkingen zoveel mogelijk
  • gebruik een boodschappentas, zodat u geen plastic tasjes nodig heeft
  • neem voor onderweg een drinkfles of koffiebeker mee, soms krijgt u hier zelfs korting mee op koffie of thee.

 

Kijk voor nog meer tips en adviezen over glas, papier, plastic en afval scheiden op de Afvalscheidingswijzer, op de gelijknamige app van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal, HVC en www.consumentenbond.nl/verhuizen/afval-scheiden

 

Geef uw spullen een tweede leven:

De vrijwilligers van het Repair Café Papendrecht zijn ontzettend handig en weten 50% van de kapotte spullen te repareren. Zie hiervoor www.repaircafepapendrecht.nl.

 

Het afvalbrengstation aan de Willem Dreeslaan 6 is in 2020 helemaal vernieuwd. Het kreeg onder meer een verlengde oprit die het bezoekers makkelijker maakt afval weg te brengen. Het afvalbrengstation scoort hoog op het gebied van duurzaamheid. Zo zijn er inlevermogelijkheden voor uiteenlopende soorten afval, waar onder kunststof, hout, steen, chemisch afval en tuinafval. In totaal zijn dit negentien afzonderlijke grof huishoudelijke afvalstromen. Door deze manier van scheiden, blijven waardevolle grondstoffen behouden en kunnen er nieuwe producten van worden gemaakt.

 

Maandelijks komen zo’n 7.000 tot 8.000 bezoekers ieder ongeveer 12 kg afval brengen, 84% van wat zij brengen wordt gescheiden afgevoerd. Het afvalbrengstation is geopend van maandag tot en met zaterdag van 9.00 tot 16.30 uur. Zaterdag is veruit de drukste dag, doordeweeks is het rustiger en bent u sneller aan de beurt om uw afval weg te gooien.


Biodiversiteit en klimaatverandering logo

Footer blad - buiten kantlijn

Vragen? Neem contact
op met de gemeente.

 

 

 

 

 

 

© 2020 Gemeente Papendrecht 2020 / privacyverklaring


Afval verminderen en hergebruik

6/7
Loading ...